אושרו סופית: הטבות נוספות לנכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה
2 בדצמבר 2013, כ"ט בכסלו תשע"ד, בשעה 15:50
כל הזכויות שמורות לכנסת ישראל
מליאת הכנסת אישרה בקריאות שנייה ושלישית את הצעות חוק הנכים (תגמולים ושיקום)(תיקון מס' 27), (תיקון מס' 28) התשע"ד-2013, שהגישה הממשלה. ההצעות נדונו בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ (הליכוד-ביתנו).
הצעת החוק הראשונה שאושרה סופית, קובעת כי נכה בעל דרגת נכות מיוחדת יהיה זכאי לקבל טיפול רפואי על חשבון המדינה, גם אם הטיפול האמור אינו נובע בהכרח מבעיה רפואית שקרתה או החמירה בתקופת שירותו הצבאי ועקב שירותו, למעט טיפול קוסמטי שאינו נדרש כחלק מהטיפול. נקבע כי זכאות כאמור אינה גורעת מזכאותו לקבל טיפול באמצעות קופת החולים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד–1994, או לפי כל דין או הסכם המקנה זכאות לטיפול. במקרה שבו מימש נכה כאמור את זכאותו שלא באמצעות אגף שיקום נכים, וחלה עליו חובת השתתפות עצמאית במימון הטיפול האמור, יקבל הנכה החזר מהמדינה לפי כללים שיקבעו. סעיפים רבים מחוק הנכים (תגמולים ושיקום) חלים גם על נפגעי פעולות איבה. מוצע להחיל גם את התיקונים האמורים על נפגעי פעולות איבה.
לפי החוק שהתקבל, מי שאחוזי הנכות שלו גבוהים מ-100, וסובל גם ממחלות או פגיעות שאינן קשורות במישרין לפציעתו המקורית, יוכל לבחור לקבל טיפול גם עבור אותן פגיעות נוספות באמצעות משרד הביטחון, ולא באמצעות קופת החולים אליה הוא משתייך, כלומר כל טיפול רפואי שהוא. על פי הערכות הממשלה, עלות ההטבה למשק היא כ-8 מיליון שקלים בשנה. החוק ייכנס לתוקפו מיד עם פרסומו.
עו"ד פזית תדהר, נציגת משרד הביטחון, אמרה בדיון ועדת העבודה הרווחה והבריאות כי: "מדובר בכ-620 נכים קשים במיוחד, שאנחנו סבורים שמן הראוי שירוכזו הטיפולים בהם תחת קורת גג אחת. עם זאת, גם אם יבחרו לקבל את הטיפולים באמצעות משרד הביטחון, תעמוד לרשותם הזכות לפנות לקופות החולים לצורך בדיקות, חיסונים ועוד".
החוק ייכנס לתוקפו מיד עם פרסומו
הצעת החוק השנייה שאושרה סופית, תאפשר כפל תגמולים לנכי צה"ל בני 55 ומעלה שאינם מסוגלים לעבוד בשל טיפול רפואי, ויינתן להם גם תגמול כספי הניתן לנכים מבוגרים וגם תגמול בשל אי יכולתם לעבוד.
סעיף 7ה לחוק הקיים מסייג את הזכות לתוספת תגמול לנכה שמלאו לו 55 שנה (תוספת גיל), בקבעו כי תוספת תגמול זו לא תשולם, בין השאר, לנכה שמשולם לו "תגמול טיפול רפואי", בשל טיפול רפואי הניתן לו ושבעקבותיו הוא אינו מסוגל לעבוד (תגמול המשולם לפי הוראות סעיף 43 לחוק).
החוק שהתקבל, קובע כי על אף הסייג האמור, תוספת התגמול לנכה בן 55 שנים לפחות כן תשולם לנכה שאינו מסוגל לעבוד ומקבל תגמול טיפול רפואי לתקופה שאינה עולה על עד 90 ימים רצופים, וכן לנכה שעקב נכותו מסוגל לעבוד רק בהיקף משרה חלקי ומקבל עקב כך תגמול טיפול רפואי. התיקון שהתקבל, כבר יושם בפועל, לפנים משורת הדין, כחלק מנוהל. כעת, יראו את מי שקיבל תגמולים לפי נוהל זה, כמי שקבלם לפי חוק זה, והוא ימשיך לקבלם לפי החוק. ההטבה תינתן רטרואקטיבית מינואר 2011.
יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ, אמר בדיון הוועדה כי "הוועדה בראשותי תמשיך לפעול למען אלה ששילמו מחיר כבד למען המדינה". כץ הדגיש כי על פי הסכמים, כל הטבה שניתנת לנכי צה"ל חלה גם על נפגעי פעולות איבה, כך ששתי הצעות החוק שאושרו רלוונטיות לנכללים בשתי הקבוצות.
חיים כץ: ההצעה העוסקת בבעלי נכות בדרגה הקשה ביותר של חיילי צה"ל.
34 ח"כים תמכו בהצעה בקריאה השנייה וללא מתנגדים.
35 ח"כים תמכו בהצעה בקריאה השלישית מול מתנגד אחד.
בהצעה השנייה שהציג חיים כץ, באותו נושא (תגמולים שיקום) תוספת תגמול לנכה מעל גיל 55
35 ח"כים תמכו בהצעה בקריאה השנייה וללא מתנגדים.
33 ח"כים תמכו בהצעה השנייה בקריאה השלישית וללא מתנגדים.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק והטוויטר של הכנסת
אתם חייבים להיות מחוברים על מנת לשלוח תגובה.