"המדינה מהססת להגדיר מהו איבחון – ותלמידים לקויי למידה מבזבזים את כספם לשווא"

"המדינה מהססת להגדיר מהו איבחון – ותלמידים לקויי למידה מבזבזים את כספם לשווא"
16 ביוני 2014, י"ח בסיון תשע"ד, בשעה 16:10

​כך יו"ר הוועדה לביקורת המדינה אמנון כהן. שר החינוך שי פירון: יש אינפלציה בלתי-הגיונית במספר הזכאים
הועדה לביקורת המדינה בכנסת, דנה היום (שני) בדו"חות מבקר המדינה בטיפול בתלמידים וסטודנטים לקויי למידה. יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הדגיש, כי "ההססנות וחוסר ההכרעה בעניין חורצת גורלות של אנשים, וההיסוס של הרשויות להגדיר מהו איבחון ומיהו מאבחן – גורם לביזבוז כספי-ציבור וכסף רב של אנשים פרטיים. הזמן עובר ומשרד החינוך מתעכב, מקים ועדות וגורר את רגליו".

נציג מבקר המדינה, יובל חיו, הוסיף כי "יש פערים בלתי נסבלים בין מחוזות ובין מגזרים, בהגדרת לקות-למידה והענקת ההקלות עקב כך. ביותר מחמישים בתי ספר מדווחים על כ-70% מהתלמידים, הזכאים להתאמות בגלל לקויות כאלו ואחרות". שירי מילוא-לוקר, אף היא ממשרד מבקר המדינה, הוסיפה בדיון כי כ-15-10% מהסטודנטים הם לקויי למידה, וזכאים לקבל הקלות הן בתנאי הקבלה לאקדמיה והן במהלך הלימודים. לדבריה, משרד החינוך טרם ניסח תקנות להסדרת הנושא, מוסדות רבים לא הדריכו את הצוות הלימודי והמרצים בנושא זה, צומצם תקצוב הסיוע לתלמידים אלו, ואין אחידות במדדים להכרה בלקויות. "אוכלוסייה זו יכולה לרכוש השכלה, להשתלב בחברה ולהתקדם בעבודה, ויש לאפשר להם שוויון הזדמנויות בכך", ציינה.

שר החינוך שי פירון הדגיש, כי הגידול במספר התלמידים המאובחנים כלקויי למידה, "לא מתאים לשום דבר המוכר במדינות העולם". לדבריו, בעוד שרוב מדינות העולם לקויי-למידה הם כ-12-8% מהתלמידים, הרי שבארץ מדווחים על קרוב ל40% מהם. "מישהו כאן התבלבל בין לקות-למידה לבין קשיים אובייקטיבים. יש פה תעשיה שלמה, פריחה בלתי מבוקרת של איבחונים, והעדפה של מי שהפרוטה מצויה בכיסו לקבל איבחון. אני רוצה לעשות סדר בתחום הזה, ודוחף בכל כוחי חוק שיסדיר את התחום", אמר. ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) ציין בנוסף, כי "אמנם ההורים הם המקדמים איבחונים כדי להעניק הקלות לילדיהם, אך בתי הספר מקבלים, מאשרים וחיים עם תופעה זו, וכך יוצרים שני סוגי תלמידים".

 יהודית אל דור, מנהלת אגף לקויות למידה במשרד החינוך, תיארה את עבודתה של ועדה בנושא, שדנה בו מדי שבוע במשך כשלוש שנים, ומסקנותיה הובאו לאישור הממשלה ולתיקון החוק בשנת 2011. לדבריה, חלו עיכובים בגיבוש המסקנות, גם בגלל חילוקי דעות בין משרדי החינוך והבריאות והמועצה להשכלה גבוהה. "אין עדיין הסכמה מי מאבחן מוכר ומהו איבחון. לפני שנים אחדות, האגודה האמריקאית הפסיכיאטרית שינתה את ההגדרות לאיבחון, וצריך לזכור שמדובר בתחום מתפתח. לא התעכבנו, אלא החלטנו על-פי מה שידענו באותו מועד. החוק המגובש בעניין בדרך לקריאה שנייה ושלישית".

נשמח לתגובתכם

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.